Z jakich przysmaków słynie Hiszpania?
Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim specjalności regionalne, które przygotowywane są z typowych produktów kuchni śródziemnomorskiej.
Przysmaki Hiszpanii to dania proste, aromatyczne i pyszne, które najczęściej są z:
- ryżu,
- pomidorów,
- owoców morza,
- ryb, ziemniaków,
- oliwek,
- papryki,
- cebuli czy migdałów.
Często dodawana jest oliwa z oliwek. Charakterystyczne są także sosy oraz rożne zioła podkreślające smak.
Czego więc spróbować na wakacjach w Hiszpanii? Do najbardziej znanych hiszpańskich potraw niewątpliwie zalicza się paellę, gazpacho oraz tortillę espanola. Paella to przede wszystkim ryż z szafranem, który podaje się z owocami morza lub też innymi dodatkami. Najczęściej w restauracjach potrawę tę otrzymuje się na patelni, by później odpowiednią porcję nałożyć sobie na talerz.
Równie pyszną potrawą jest gazpacho, które podawane jest na zimno. To przede wszystkim warzywa z oliwą oraz octem, zmiksowane, do których podaje się grzanki lub takie dodatki jak pokrojony na małe kawałeczki chleb czy jajko.
Oczywiście odwiedzając Hiszpanię nie można tutaj nie spróbować tortilli espanola, która znacznie różni się od tej znanej w Polsce. Przypomina nieco omlet, a głównym jej składnikiem są plastry ziemniaka i jajka. To wszystko smaży się na patelni, na oleju i traktuje jako danie główne. Można także jako dodatek dodać do niej ser żółty lub cebulę.